Menu

Light Box | Milkbottle

Light Box

Albert Park

Husband and wife team Stephen O’Connor and Annick Houle are not adverse to creating bold architectural statements – for clients, so it was with equal measures of bravura and restraint that the young architects tackled the renovation of their first home, a tiny terrace in a South Melbourne street lined with heritages houses. Once a Victorian-style worker’s cottage, the terrace house had undergone one-too- many renovations featuring everything from a 1970’s blue laminate kitchen to Spanish arches. Not surprisingly, they decided to build anew from the foundations up. Only  cellar with its worn bluestone steps has been retained from the past.

A full width skylight relieves the boxiness of the combined living, dining and kitchen space which opens out to a rear courtyard through full height glass doors. Floor to ceiling glass doors fold right back to open the living area to the rear deck and garden.
left A full width skylight relieves the boxiness of the combined living, dining and kitchen space which opens out to a rear courtyard through full height glass doors.
right Floor to ceiling glass doors fold right back to open the living area to the rear deck and garden.
The narrow building draws light into the interior from the opaque glass front door through to the full height glass wall at the rear. The stainless steel Arclinea kitchen is by Italian designer Antonio Citterio. Artworks by Melbourne artist David Band, ‘Mr.Day’ and ‘Green Sleeves’, make a minimalist colour statement in the dining area.
left The narrow building draws light into the interior from the opaque glass front door through to the full height glass wall at the rear. The stainless steel Arclinea kitchen is by Italian designer Antonio Citterio.
right Artworks by Melbourne artist David Band, ‘Mr.Day’ and ‘Green Sleeves’, make a minimalist colour statement in the dining area.
Steel rod bookshelves support the double storey bookcase in the front living room which soars upwards through the five-metre tall space. An old railway ladder is used to access the books. The narrow three-storey townhouse presents a modest facade in a street lined with heritage houses
left Steel rod bookshelves support the double storey bookcase in the front living room which soars upwards through the five-metre tall space. An old railway ladder is used to access the books.
right The narrow three-storey townhouse presents a modest facade in a street lined with heritage houses

Images: Mikkel Vang via Taverne Agency. Words: Helen Redmond. Arclinea kitchen. Artist David Band

More Interior
Interior

San Francisco

"The City" is home to a little bit of everything, San Francisco's Golden Gates welcome all »
Strangetrader
Interior

A life in travel

Andrea Duff and her husband Robert combined their love for travelling and a business »
Barn France
Interior

Barn in France

A disused barn, converted to a house to share with friends in the southwest of France »